Aanbevelingen - Dekolonisering: onderwijs, media & publieke ruimte

Mis à jour : 30 oct. 2020

"Dekolonisering van de samenleving is een wezenlijk en noodzakelijk onderdeel van de strijd tegen racisme en discriminatie. Kolonialisme is namelijk een belangrijke oorzaak van het ontstaan van ongelijke machtsverhoudingen in het heden, die het structureel racisme in stand houden. Dekoloniseren betekent het aanpakken van deze machtsverhoudingen om zo het racisme fundamenteel en structureel te kunnen bestrijden."


ūüďĆ De erkenning van de impact en gevolgen van de kolonisatie op alle levensdomeinen en in het bijzonder in het onderwijs, werk, welzijn en gezondheid.

ūüďĆ De verontschuldiging door de overheid en de Belgische monarchie voor hun aandeel in en de misdaden begaan tijdens de kolonisering. De verontschuldigingen worden gekoppeld aan relevante acties.

ūüďĆ De oprichting van een Stichting ter nagedachtenis van de wandaden van de Belgische kolonisatie te faciliteren, in samenspraak met Congolese, Rwandese en Burundese actoren.

ūüďĆ De oprichting van een waarheidscommissie en de goedkeuring van de parlementaire resolutie van 14/2/2017.

ūüďĆ Door financi√ęle ondersteuning de mogelijkheid cre√ęren tot meer participatie van de diaspora aan het beleid en de initiatieven van het Koninklijk Museum voor Midden- Afrika (KMMA).

ūüďĆ De oprichting van een Nationaal Platform voor Mensen van Afrikaanse Afkomst (NAPAD) die kan fungeren als een koepelorganisatie voor de erg heterogene groep van Afrikaanse diaspora. Dit NAPAD kan de beleving, pijnpunten en signalen centraliseren en een gesprekspartner worden voor het beleid.

ūüďĆ De erkenning van wat personen met een migratieachtergrond meemaken als expertise. We vragen bovendien de erkenning, (financi√ęle) valorisatie en inzet van de kennis en competenties van personen met een migratieachtergrond.

ūüďĆ De onmiddellijke stopzetting van de samenwerking, ondersteuning en subsidi√ęring van organisaties, bedrijven en praktijken die in buitenlandse regio‚Äôs land en mensen exploiteren, ten koste van de lokale bevolking en van de ecosystemen.

ūüďĆ Geracialiseerde karikaturen, racistische representatie van mensen met Afrikaanse roots (zoals zwarte piet) binnen de domeinen Media, Onderwijs en in de openbare ruimte worden bestreden en geduid.

ūüďĆ Journalisten en journalistieke ondersteunende functies (eindredacteurs,‚Ķ) dienen de samenleving te weerspiegelen. De opleiding Journalistiek dient de thema‚Äôs van superdiversiteit, intersectionaliteit, privileges en etnocentrisme aan te snijden.

ūüďĆ Standbeelden en straatnamen die de koloniale periode verheerlijken, worden gecontextualiseerd. ūüďĆ De regionale overheden dienen lokale besturen te stimuleren om een actief dekoloniseringsbeleid te voeren en hen te wijzen op de vele mogelijkheden. Hiervoor verwijzen we naar de aanbevelingen binnen de campagne ‚ÄėDekoloniseer de lokale samenleving‚Äô van Hand in Hand vzw, maar ook naar de grote expertise die er is bij andere bestaande organisaties zoals o.a. Black speaks back, Decolonize Belgium, Collectif M√©moire Coloniale et Lutte Contre les Discriminations,‚Ķ


Een gedetailleerde toelichting van alle aanbevelingen rond Dekolonisering vind je terug in hoofdstuk 13 van het memorandum, via onderstaande link.22 vues0 commentaire